POTRAWY Z BARANINY PIECZONE

Przepisy » POTRAWY Z BARANINY PIECZONE

W przeddzień pieczenia mięso opłukać, obrać z powięzi i nadmiaru łoju. Przyrządzić zaprawę z warzyw (wg przepisu 793). Mięso natarte i obłożone warzywami wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa. Natrzeć roztartym z solą czosnkiem. Jeśli kawałek nie jest foremny, związać ciasno sparzonym sznurkiem. Osmażyć szybko na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla lub na brytfannę odpowiedniej wielkości. Mięso oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. W czasie pieczenia polewać sosem utworzonym z pieczenia i skrapiać wodą. Upiec mięso, tak aby wewnątrz było różowe, a przy nakłuciu wydzielało krwawy sok (piec 50-60 minut). Miękką pieczeń wyjąć i pokrajać nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie, szerokie płaty, które ułożyć na półmisku. Sos zagotować z 2 łyżkami wody i polać nim porcje mięsa. Podawać z odsmażonymi ziemniakami, frytkami lub purée, z jarzyną z wody (fasolka szparagowa, brukselka, dynia, brukiew itp.).

Mięso ułożyć ostrożnie na podłużnym półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z kapustą kwaszoną, cukrową lub czerwoną albo z surówką z warzyw.